Året i övrigt

Eftersom det snart är tio år sedan Blondinbella skrev att Karl-Bertil var sjuttiotalets AFA köpte jag nyss en patch av en liten artist som kallar sig Noise Against Fascism. Tygbiten lånar estetik från Antifascistisk Aktion, men i stället för att vara militant tänker jag att den fruktansvärda musiken kan skrämma bort fascister. Min fascismfobi intensifierades under det tidiga tjugohundratalet eftersom hundratals nazister fick lov att varje år samlas i Rönninge utanför Stockholm, platsen jag växte upp på. »However they choose to present or disguise themselves«, skrev The Radio Dept i pressreleasen om sin låt »Going Down Swinging« som släpptes precis innan valet, och syftade på att i dag samlas de inte bara på torg – utan gestaltas också i form av läskföretag, influencers, klädföretag, rappare och inte minst ekonomiska incitament och politiker. Jag köpte även en patch från Höga Nord rekords. Den föreställer Karl-Bertil Jonsson som röker braj.