Årets låt

Årets låt: HMSV feat Julia Spada – Vår Nivå

Videon till Hjältar Mot Sin Viljas låt Vår Nivå är utsikten från ett bilfönster en disig sommarmorgon i Stockholms tomma innerstad. Stämningen sammanfattar låten rätt bra – hela EP:n Känslor och Känsla som kom i somras är som en taxi från festen med den poetiska uppsluppenheten man känner. En svensk version av den slödubbiga genren Night Bus – som här blir natt-taxi.

HMSV lägger verser i en mestadels ursprunglig, spoken word-form, med en mörk elektrisk omgivning. Titelspåret med Ji Nilsson är mer som en nedpitchad, känslosam Young Thug än en tuff attityd. Svinbra, men det finns inget jag hört i år som kan slå refrängen med Julia Spadas fantastiska röst. Om man tycker den svenska hiphopen börjat gå på rutin och rundgång det senaste året går HMSV mot strömmen.

Efter att ha släppt tre feta R&B-mixtapes slog Tinashe igenom på stort i början av året med singeln ”2 On” tillsammans med rapparen Schoolboy Q, bara 21 år gammal. Att en indieartist släpper på majorbolag kan ibland gå fel, men Tinashe har gjort allt rätt här. Samma nerv, referenser, och vision finns kvar, samma mjuka trummor som hoppar från tjocka dansbeats till ballader. Skillnaden från mixtapsen är att nu får Tinashe utlopp för att göra sånger med stora, påkostade produktioner, med samma mörkmelankoliska texter.