Blind boys of Alabama, Göta källare

När alla fyller min twitter och facebook-feed med bilder och rader om Hultsfredsband ser jag The Blind Boys of Alabama – en av musikens urkunder, grundare och kanske största inspirationskällor för all blues, rock, gospel och folkmusik – framföra sin låt Way Down in the Hole, långt senare ledmotivet till tv-serien The Wire. Det är en fantastisk upplevelse. De började spela tillsammans 1939, många medlemmar har sedan dess dött eller lämnat bandet. Några är för gamla för att turnera – när de tre herrarna vid kvällens tillställning leds ut på rad undrar man hur de klarar av det. För The Blind Boys of Alabama är mer i gasen än någonsin: de turnerar för fullt, spelar in skivor, uppträder i amerikanska tv-shower och i Vita Huset.

Och tyvärr är mycket en ekonomisk karusell, där mellansnacket handlar om att köpa deras nya skiva varvat med nya – dock bra – låtar från de senaste skivorna. Man börjar undra var pengarna ska gå om inte till ålderns höst. Men det är fortfarande en mysig tillställning: de skojar, dansar, har sina fantastiska gospelstämmor intakta. Får med sig hela publiken i det ibland något påklistrade charaderna. De hade gärna fått lämna sitt bevis på vitalitet (överdosen av bluesrocken) för att inrikta sig på mer gospel och bluesballader – man blir mer imponerad än överväldigad. Överförfriskade fans stör och kan inte riktigt kontrollera sig själva inför några av musikhistoriens största nu levande.

Men det är en häftig upplevelse överlag. Alla band som har sina ungdomsår bakom sig är i behov av ett mäktigt band, så även här. Trummorna är bland det tajtaste, keyboardisten inte lika mycket. Men de tre blind boys bär det tunga lasset. Inte en enda gång bryts deras stämmor.