Eldkvarn

De har funnits i nästan fyrtio år. De har släppt över trettio album och turnerat varje kvadratmeter i landet. Men nollnolltalet har kanske varit det mest framgångsrika decenniet i hela Eldkvarns karriär. Med start idag spelar bandet tre kvällar i rad på Katalin.

Carla Jonsson, Eldkvarns sångare Pluras yngre bror och gitarrist, är just nu ute i stugan på Kosteröarna i Strömstads skärgård och skriver låtar. Han har många historier kring när bandet har tidigare spelat i Uppsala, han var själv här mycket och ”röjde loss på nationerna” under 1970-talet då en vän bodde här. 

– Det har alltid varit en schysst stad att spela i. En gång när vi spelade på någon festival så seglade några av oss från Uppsala till Stockholm. Det var väldigt kallt och vi frös som hundar. En dum fyllegrej. Vi fick övernatta i Sigtuna, tror jag.

Under nollnolltalet ökade intresset för svensk rockmusik. Så även för Eldkvarn. Håkan Hellström kom ut som ett hårdkokt fan, Plura började laga mat i tv, bandet samarbetade med producenten Jari Happilainen (Moneybrother, The Concretes) och skivan Svart Blogg från 2007 blev erkänt som det kanske starkaste albumet bandet släppt sedan 1980-talet. Bland annat med låten Fulla för kärlekens skull, som blivit en lika stor allsångslåt på konserterna som Kärlekens tunga. Det är ungefär som om Bruce Springsteen skulle ha gjort en låt som Born to Run idag.

– Det var likadant i slutet av 70-talet. Thåström sa att han gillade oss, och Mauro Scocco. Det är en snäll sak att göra tycker jag. I USA gör de ju ofta så, säger Carla Jonsson.

Bröderna Plura och Carla Jonsson och Tony Thorén började spela tillsammans i Linköping 1971. De släppte sin första skiva 1974. Bandet ombildades under senare delen av 1970-talet och under 1980-talet nåddes de stora kommersiella framgångarna med albumen Himmelska dagar och Kungarna från Broadway. 

–  Jag tror det var för att vi började jobba med Jari Happilainen och hans intresse för ljudbilder. Men vi har lärt oss att popularitet går i vågor. Nu spelar vi tre dagar i Uppsala, förut spelade vi en dag. Vi spelade till och med tre dagar i Västervik. Vi har ju en ny, ung publik nu, säger han.

Något som också hjälpt till är all medieexponering för Plura. Trots skandaler (som att han nyligen dömdes för narkotikabrott) har han skrivit krogrecensioner, varit sommarvärd i radion och medverkat i folkkära tv-programmet Så mycket bättre. Han har även haft sitt eget matlagningsprogram med Mauro Scocco som precis börjat sändas i TV3 igen, nu med självaste Clara som bisittare. De båda har alltid haft en naturlig passion för mat. Det var alltid viktigt i familjen Jonssons hem i Norrköping där de växte upp och där deras mor var hemmafru och brukade laga långkok. Något som också kommit väl till pass i nollnolltalets intresse för matkultur.

– Jag bodde i Frankrike ett tag också själv när jag var ung och fick för mig att skriva en bok. Jag brukade gå själv och äta på fina krogar. Och som turnerande musiker så är ofta maten höjdpunkter, skrattar Carla.

– Programmet har tagit mycket tid att göra. Det är stort ståhej i köket sedan klipper de bort 98 procent av det. De fokuserar ju rätt mycket på om artister som är med ska spela låtar också. Sen finns det en kock med som hjälper Plura. Jag sitter i ett hörn och fyller på med atmosfäriska toner på gitarren.

Carla har också alltid stått i skymundan för sin storebror Plura.

– Plura har mycket större bekräftelsebehov, han har det i sig. Mer än mig, att stå och apa sig i mitten.

Under senare år har Eldkvarn också spelat i kyrkor och gudstjänster vid flera tillfällen – varav tre har getts ut på skiva.

– Jag brukar gå i kyrkan och sen så fick vi en förfrågan om att göra en mässa, och så spelades det in. Även om man inte är troende så är det för mig det existentiella som kyrkan ger och är som är intressant. Och det är väldigt mäktigt att spela i en kyrka, säger Carla som också fliker in att han skriver för en ny soloskiva. En uppföljning på sin debutskiva Skakad och rörd från 1993.

Eldkvarn firar i år 40 år som band. I jul kommer en samlingsbox med enligt uppgift 10 skivor med bland annat många outgivna inspelningar från konserter.Fakta:

Eldkvarn består av Plura Jonsson, Clara Jonsson, Tony Thorén, Werner Modiggård
Claes von Heijne. Bandet bildades i Norrköping 1971 under namnet Piska mig hårt. De är ett av Sveriges största rockband och har släppt runt 40 album och många livealbum och samlingsskivor.