Gruf Rhys Hotell Shampoo

Jag har fortfarande kvar en helsida namn på walesiska band och skivbolag som Gruff Rhys klottrade ner åt mig när jag intervjuade Super Furry Animals en sommardag för massa år sedan. När jag såg han solo några år senare, var det fantastiskt. Han var som en konstnär på grönbete. Kreativa ljud, laptopindie, gott humör. Hans soloskivor – som hans första helt på walesiska och den tidigare Candylion – är en direkt spegling av hans schizofrena och John Lennon-flummiga artisteri.

”The title of the record is a reference to Gruff’s unfortunate habit of hoarding mini shampoo bottles and other complimentary hotel products whidst on tour”, står det i pressmaterialet och självklart har Gruff komplimenterat med en konstutställning av hotelshampooflaskor. Och Hotel Shampoo är ännu bättre än Candylion, när nu den ensamma musiknomaden har accepterat sitt life on tour. Det är fantastiskt släpiga trummor, akustiska hotellsängsgitarrer när de andra sitter i baren och sympatisk jazzpop som får mig att vilja slänga mig på ett flyg, vilket som helst, eller fråga om jag får låna minibaren på hotellet tvärs över gatan.