Aleks

Förra året kände Aleks att han var tvungen att skriva om Fruängen, platsen där han växte upp. Tanken var att skriva om det som kännetecknade att bo på röda linjens ändstation. Men han kunde inte. Det blev istället en över åtta minuter lång uppväxtskildring om en mördad pappa, att dölja hur man mår, en Karate Kid utan Mr. Miyagi, hans mamma. ”Fruängen” slutar med ett soulwailande och raderna ”Jag kan inte vända om/Gå tillbaks/Dra tillbaks/Men ibland så känns det som/Ni är kvar”. Det är en jobbig låt att lyssna på. Den tog ett år att göra, och är den som sammanfattar varför Aleks behövde göra soloalbumet ”Inte längre fiender”. Han hade inte kunnat skriva den tidigare.

– Jag var inte där jag är idag. Det enda jag fruktar nu är Gud för han har sett allt jag gjort, säger han. 

Aleks, som är med i gruppen Highwon och gjort mycket med Ison & fille, slutade runt 2007 med musiken en period på grund av personliga skäl. Han har jobbat mycket med sig själv sedan dess.

Hur var du förut?
– Jag var positiv, men jag hade lättare att peka på saker som var dåligt. Lättare att spricka, vara lite drastisk. Kunde inte fokusera min energi. Det är därför det heter ”Inte längre fiender”. Det är en kollektiv skiva. Familj och vänner tar mig framåt.

Aleks bästa sida har alltid kommit ut i Highwon genom hans känsla för beats och melodier. ”Inte längre fiender” är på många sätt en svensk soulplatta som skriver om reglerna för hur en sådan ska vara förpackad. Mohammed Ali och Ison med flera gästar på skivan. 

– Jag lyssnar inte så mycket på musik, säger Aleks och skrattar till. Jag lyssnar på allt jag känner att jag gillar, så det är bara kärlek. 

Så du använder tiden då andra lyssnar, till att liksom skapa eget?
– Ja, exakt. När jag skriver en låt har jag ofta en känsla och så försöker jag få låten att fånga den. Jag är skitpetig. Versionen du får höra av skivan står det ”final master” på, men jag håller på och mastrar om den just nu, säger Aleks.

– När jag skrev låtar back in the days med Highwon så hade jag allt i huvudet, nu jobbar jag lite annorlunda, och skriver ner direkt. 

Highwon finns fortfarande, försäkrar Aleks, han vet dock inte när de kommer släppa nytt material.