Håkan Hellström – Ps lycka till ikväll

”Alla vill se dig dala nu Håkan Hellström. Jag trodde aldrig jag skulle stanna så länge.”. Kanske skulle Annika Norlin kunna skriva om sig själv på det där sättet. Möjligtvis Jocke Berg.

Men Håkan Hellström kommer undan med det utan att vi ens reflekterar. Av anledningen att det är själva grundstommen i vad hans artisteri alltid har byggt på. Känslan av att allting är här och nu – gör det bästa av det, lev den vackra drömmen. Den kan ta slut imorgon. ”Ps lycka till ikväll” är Hellströms jubileumsbok för att manifestera sina tio år som en av Sveriges största artister. Textraderna ovan är från hans låt River en vacker dröm, som också följer med på en kompletterande CD. Boken är blandad med bandbilder och en form av intervjupratprosa med anekdoter och minnen från Håkan Hellströms liv och karriär – som en lång sagostund framför en brasa. Om med- och motgångar, om hur de försökte hävda sin identitet så hårt att de åkte på stryk hela tiden. Historien kring när hans gäng stod i rökrutan på skolgården en gång och dagen därpå köpte interrailkort och plötsligt drog till franska Rivieran. Hur han sket på sig i Ola Salos scenkostym. Det är spännande historier, men tyvärr är texterna få. När det finns så mycket mer att berätta.

Trots att Håkan både gift sig, blivit förälder och Allsångsveteran med hela svenska folket har vi åldrats i samma takt – vi letar också fortfarande efter kickarna, men de ser annorlunda ut nu. Vi går inte längre Magasinsgatan fram genom ett dekadent singelliv där kärleken alltid viker av mot Kungsgatan. Vi har kanske en fast anställning, är sambos, kan relatera till Kär i en Ängel mer än Nu kan du få mig så lätt. Det mest talande är just låttexter som kluddrats på gamla hotellbrevpapper och bankkuvert med meningar som man hört så många gånger i tonårsrummet, på klubben eller från scenen den där speciella sommaren. Några bilder känns igen från Broder Daniel-boken When we were winning. De mest spännande bilderna är från fans, något som slarvigt buntas ihop i ett kollage och är alldeles för få till antalet. Annars är det övervägande bilder på fulla rockande män.

Men Ps lycka till ikväll börjar med barndomsbilder från Håkan Hellströms uppväxt i Västra Frölunda. Här får man veta varför sjömanskostym blev något synonymt med popmusik på nollnolltalet: många bilder är tagna utomhus, vinter som sommar, i ett skimmer av västkustromantik. Man lärde sig att cykla, man sänkte ner en krok, solen som speglade sig i vattnet. Västkusten finns så starkt i mig just för att vi seglade där varenda sommar.

Det pratas mycket om musikstaden Göteborg. Många som vi nu betraktar som några av svenskt musiklivs främsta – exempelvis Henrik Berggren, Ola Borgström och Karin Drejier – flimrar förbi i den levande bilden vi får av folkölsdoftande replokaler. Ingen hade sagt åt banden hur de skulle göra och ingen hade egentligen någon koll på vad de gjorde, inte på samma sätt som i Stockholm. Jag tror att klimatet var väldigt typiskt för just Göteborg. Och jag tror att det format mig och den musik jag gör väldigt mycket, förklarar Håkan Hellström.

Trots sitt musikhistoriska värde blir Ps lycka till ikväll reducerad till en obligatorisk coffeetablebok för alla som en gång i tiden varit nere men uppe på fem och nere igen. I Håkan Hellströms värld är det en kostym med dålig passform. Nostalgi har inget med ikväll att göra.