Keep it smooth

I somras firade webbserien Yacht Rock tio år. Den parodierade bland annat Kenny Loggins och Toto, men startade egentligen som en trettioårskris. I en intervju berättar en av skaparna om när han hittade sitt kall. ”Det här är min nya identitet, jag ska tagga ner, börja lyssna på Steely Dan och gå hem tidigt från fester”. Om ett år fyller jag själv 30. På posten fick jag nyss en tisha från dj-kollektivet och bloggen AOR Disco. De samlar djs, vinylnördar och producenter från hela världen som gillar smootha ljudbilder från skarven 1970/80-tal och hamrar ihop det med mjuka, moderna discorytmer. Det är bara några exempel på de senaste årens kulturnedslag i tidigare rätt bespottade axelvaddsrytmer för båtägare snarare än klubbare. I Sverige representeras det av västkustrock-podcasten Keep It Smooth, av Dan Backman och Per Åslund.

– Jag träffade Per i slutet av 80-talet, säger Dan Backman. Vi är båda vinylsamlare och delar ett sjukligt intresse för soul och smooth musik i alla dess former. Vi har utvecklat en slags gemensam västkust-talibanism där vi markerat gränser mot AOR och softrock och utkristalliserat åren 1978 till 1982 som de gyllene åren.

– Jag har skrivit en hel del om västkustrock i SvD och fått bra respons så jag visste att intresset fanns.

Varför har intresset kommit tillbaka nu?

– Under de, ska vi säga, senaste tio åren har många yngre musiker återupptäckt den mjuka rocken och uppdaterat den för vår tid och då har rockskribenterna varit tvungna att hänga med.

De har gjort specialare om producenter som David Foster och Robert Byrne, men bäst blir det när allt samlas i västkust-begreppet, från Björn Skifs till Herbie Hancock.

– De mest inflytelserika rockskribenterna är präglade av rocken och punken och har som en benmärgsreflex hatat smooth och välspelad musik med badbyxor, färgade ackord och synkoper, menar Dan Backman.

Därför har ingen heller uppmärksammat de riktigt gyllene guldkornen förrän nu. Det krävs bara en 30-årskris för att hitta dem.

http://keepitsmooth.libsyn.com/

De samlar djs, vinylnördar och producenter från hela världen som gillar smootha ljudbilder från skarven 1970/80-tal och hamrar ihop det till mixar tillsammans med mjuka, moderna discorytmer.