Korallreven – An Album by Korallreven

När Korallreven släppte sina första singlar var jag väldigt tveksam. Vad ville de göra? Rida på den våg av svenska sommardrinkar skapade av Boat Club, Air France och Tough Alliance?

Korallreven fortsatte och de andra la ner, konsekvent i tanke och bildsättande att berätta sin historia av en vardag vi bara har i detta väldigt nordligt belägna land under ett fåtal månader. Jag ändrade självklart uppfattning. Korallreven är något eget, men det är också en hyllning till popstjärnorna som en del av duon, journalisten Marcus Joons, åkte tvärs över världen för att intervjua och försöka förstå och komplicera. Nu åkte Joons, själv med deltidsjobbet popstjärna, till ön Samoa för att hitta inspiration för att färdigställa albumet. Låttitlarna låter som drinken Sex on the beach. As Young as Yesterday, Loved-Up, Sa Sa Samoa, Keep Your Eyes Shut, Honey Mine, A Surf on Endorphins, Comin’ Down. De låter precis som de ser ut. Och det är tvärtom vad man skulle kunna tro inte trist att lyssna på de gamla singlarna igen – alla finns här.

Men jag saknar den referenstyngd som ändå kännetecknar Korallreven. I nästan alla musikjournalistiska projekt, som Pet Shop Boys och Saint Etienne, finns det en aura av vördnad. Den hittas i Korallrevens smarta och närmast perfekta remixer och egna, långa stillahavs-mixar, men inte på albumet. Något säger mig att Korallrevens Daniel Tjäder funderade på om samplingen av Thurston Moore i början av The Radio Depts Heaven’s on Fire – som han också spelar med – också skulle passa för Korallreven.