Michael Jackson – Michael

För skivbolag att gnugga händerna och vädra profit när en artist precis dött, speciellt som i Michael Jacksons relativt oväntade död, är inget ovanligt. Den postuma skivan ”Michael” är bara ett led i det – en överproducerad sörja av små inspelningar som glömts, tappats eller ratats. Sony har förlängt sina rättigheter över allt Jackson har spelat in – och har planerat att ge ut tio album i samma stil. Världens en gång kanske bästa popstjärna – jag hade helt mitt rum tapetserat med affischer och merchandise – blir här reducerad till ”klipp och klistra” och ska passa in i samma mall som Lady Gaga och Black Eyed Peas är stöpta ur, med exempelvis ”duetterna” med 50 cent på ”Monster” och Akon som rappar på ”Hold my Hand”.

Om man vill hålla sina minnen intakt och inte förstöras av den smått morbida exponeringen i tv-spel och listettor framöver, med låtar som inte har något Jackson i sig förutom hans röst, rekommenderar jag den fantastiska samlingsskivan La Legende La Pop som släpptes i fjol. En fin samling bortglömda Jackson 5-låtar som, kompletterat med R Kellys tolkning av You are not Alone på sin nya skiva, säger betydligt mer om den Michael Jackson Sony gör allt för att döda igen, igen och igen.

Men en höjdpunkt har ”Michael”. Låten Much Too Soon, som handlar om vikten att värdera saker innan de är försvunna för alltid. Gör det.