Sahara Hotnights tar en paus

Det ständigt turnerande rockbandet Sahara Hotnights avslöjar att de tar en paus från spelandet på obestämd framtid  – men först åker de iväg på en höstturné med ett första nedslag på Katalin i Uppsala. ”Det som skiljer det här från tidigare turnéer är att det blir den sista på ganska länge”, säger Josephine Forsman.

– Jag älskar Katalin, det har alltid varit jättebra där. Det är kul att det finns sådana ställen kvar, det är en av få riktiga rockklubbar, säger Josephine Forsman, som spelar trummor i Sahara Hotnights.

Enligt rockhistoriska principer är beslutet att döpa en skiva senare i karriären i eget namn – som Sahara Hotnights i år har gjort – ett tecken på en ny riktning för bandet. Rent musikaliskt har gruppen, med producenten som är känd för att ha ordning på popreferenserna i sin studio, Jari Haapalainen, på riktigt hittat till kärnan i sitt sound. Ute är den under nollnolltalet hippa garagerocken, in är en mer förfinad åttiotalspop.

Med nya plattan gör vi vad vi känner för. Vi hade inte så mycket rädslor. Vi har ju haft många olika stilar, från grunge till mer punkrock – men det som folk alltid har känt igen oss i är grundläggande popmelodier.

Och med en ny riktning så avslöjar bandet att de kommer ta en paus på obestämd framtid. Sahara Hotnights har, till skillnad från många långlivade band, jobbat med få saker som individer utanför rockgruppen – som att göra soloskivor eller producera. De har alltid varit väldigt trogna sitt kollektiv, som Josephine beskriver de som.

Ni ska ut på en höstturné nu?
– Det som skiljer det här från tidigare turnéer är att det blir den sista på ganska länge. Vi har ju varit ständigt aktuella, och man måste hämta kraft någonstans ifrån för att göra ny musik. Vi gör då ett bättre jobb, förklarar Josephine Forsman.

– Vi vill pröva på andra saker också. Jag tror det blir bättre om man får ett litet break från allt, och se vad som kommer ut av det. Vi kanske märker att vi vill göra andra saker eller att satsa på en nystart, som att skriva nytt eller satsa utomlands igen

De jobbar också med en dokumentär om bandet inför sitt 20-årsjubileum nästa år. När den blir klar vet inte Josephine, men den spelades in redan för tio år sedan och har bättrats på sedan dess.

– Det är en massa bråk och sådant, skojar Josephine, så det blir nog roligt att se för andra. Vi ville inte bara slänga ut den, utan vi ville sy ihop den mer ambitiöst.

Sahara Hotnights har också gjort sig kända just som ett ständigt turnerande band, med välbesökta turnébloggar, konstant resande och ett tajt liveband. Efter skivan Kiss & Tell 2004 åkte bandet på en USA-turné och blev utbrända – då hade de turnerat i princip oavbrutet sedan debuten 1999. 

Ni tog en paus i mitten av nollnolltalet också?
– Ja, det var suveränt. Det var det bästa vi kunde göra då. Efter den pausen tog vi oss samman och satsade på nytt. Det är ganska grymt att vi har kunnat vara tillsammans så länge, att vi fixar det så bra. Och för att behålla det så måsta man ställa sig frågan: vad är bäst för Sahara? Vad är bäst för oss? Vi vill behålla vänskapen och är väldigt måna om att göra det.

När togs beslutet om uppehåll?
Det togs i somras. Vi lägger inte av, utan istället för att ha en massa planer så fokuserar vi allt på den här turnén. Skillnaden egentligen är att vi nu inte har en massa turnéer inplanerade.