Testbild!

Kaligrammofon

8/10

Testbild!:s inspiration har känslan av att alltid komma från vad de tycker är intressant för stunden – om det så är sextiotalsjazz, indiepoplåtar, ambient eller att dra ännu ett filosofiskt varv på vad musik egentligen betyder och är, i samhället, kulturen eller för de själva. De har alltid – sedan de startade 2002 – varit intressanta just på grund av den inställningen, vad de än har tagit sig för. Idékoncept av olika natur har alltid varit centralt.

”Belka Strelka” har alla grundläggande modernistiska inslag – den handlar om de ryska rymdhundarna Belka och Strelka som 1960 skickades ut i en omloppsbana för att se om det också var möjligt att skicka människor ut i rymden. Det blir en fin berättelse genom analoga syntar, dämpade körer och mer brusig, jingliga popmelodier. Att Testbild! här utforskar mer äldre elektronisk musik gillar jag mycket, om att det kan spåra ut i några hurtiga spår som ligger nära bossa-novan.

Modernismen finns inte bara i konceptet, utan även i en sampling av sovjetiska nationalsången och John Cale eller Jean Michael Jarre-svävande rymdljud. Den krigar stundtals mot postmodernismen i rader som ”we’re animals in space/travelling involuntarily/though our eyes look calm/we’re quivering inside” men det är en fight modernismen vinner i slutändan, genom en Star Trekkig monstorös ideologisk tolkning – att offra för att färdas dit man aldrig varit förut – ”one billion starry eyed dogs in the air/one giant leap for the spieces below”. Albumet kommer också med en film av Sebastian Rosenberg om man vill en av de 249 vinylutgåvorna.