The Very Best – Emmaboda

För en standardiserad, frånvänd svensk popvärld kan The Very Best bäst beskrivas som ett Vampire Weekend – fast på riktigt. Inga Oxfordakademiker som tar inspiration från ”Afrika” utan ett reellt exempel på hur nära (och hur långt bort) vi just nu befinner oss en musikvärld där allting flyter samman, där västvärlden har upptäckt – och dito – ett musikaliskt arv som om det legat dolt i någon annan del av världen.

Många på den småländska åkern hörde säkert The Very Best för allra första gången. Men genom mixar av M.I.A., Santigold och Architecture In Helsinki kan de relatera. The Very Best är svenska Radioclit och sångarna Esau Mwamwaya och Etienne Tron. Deras pulsvibrerande debutalbum ”Warm Heart Of Africa” är så gjutet för en liveshow så det, och bakom en skivspelare, är nästan de enda situationerna där det fungerar. Feta remixer – exempelvis M.I.A.:s ”Paper Planes” – känns nästan på gränsen till perfekt publikfrieri.

Trots lite väl mycket ”the very” – publiksvar: ”BEEST!” – är The Very Bests remixkulturella inslag en perfekt komplettering till den annars rätt andefattiga lineupen av icke-västlänniga artister och storkok av minimaltechno.