Tove Styrke

På lördag spelar tidigare Idol-stjärnan Tove Styrke på Uppsala konsert & kongress. Artonåringen från Umeå med den bombastiska rösten blev snabbt stjärna – och livet förvandlades från läxläsning på gymnasiet till heltidsmusiker och skivinspelning.

Det är den stora Idol-galan på Scandinavium 2009 års och Tove Styrke har precis placerat sig på en tredjeplats. Scenen fylls av journalister. Sonys VD Hasse Breitholtz smyger sig fram och låtsas visa någonting på sin mobil. Han viskar: ”Vi sajnar dig. Visst är du på?”. Livet tog där och då en helomvändning för sextonåringen från Umeå. In i ett heltidsjobb som musiker, ett kändisskap och snart en debutskiva med låtar skrivna av bland andra Lykke Li, Brainpools Janne Kask och Adam Olenius från Shout out louds. Hon slutade gymnasiet för att satsa helt på musiken. Och ett kändisskap.

– Det går ju inte riktigt att ha ett vanligt liv, det blev en brytpunkt där. Man är så avskärmad, så det tog lite hårt på mig, säger Tove Styrke om kändislivet. Man får lära sig att ha distans till det man gör. Att man inte bara blir en karaktär utan måste skilja på karaktärerna. Att man är medveten av vilken anledning man gör saker.

– Många förstår ju inte att man måste jobba hårt. Man lär sig mycket om sig själv.

Idol, programmet som ska skapa den perfekta superstjärnan, har precis rullat igång en ny säsong och i juryn sitter skivbolagsprofiler och vänner av slicka, överproducerade hitlistbeats. Tove Styrke pratar väldigt ofta om att vara sig själv. Men hur mycket får man bestämma? Hur mycket får man just vara sig själv?

– (Alla) Inga människor som ska tas fram ur ett sådant koncept låter sig bli styrda. Ingen är där och inte gör någonting själv. Det känns hemskt att säga men produkten som artisten är blir inte trovärdig då. Man måste ha någonting att ge, säger Tove Styrke.

När Idoljuryn skulle beskriva ett av dina framträdanden beskrev de dig som ”söt”. Musiken sa de inte så mycket om. Musikbranschen är väldigt mansdominerad, har du stött på fler sådana situationer?
– Det handlar om att det ska vara bra tv. Nej, det har jag inte.

Hennes debutalbum som kom i fjol är bombastiskt och rätt energistark, och det hörs att det är producerat av Patrik Berger som jobbat med Robyn. Tove Styrke är svag för artister som kryddar musiken med något mer.

– Jag har bred musiksmak. Jag gillar många artister, och allt som är runtomkring. Bob Dylan, Prince, Cyndi Lauper. Väldigt svag för artister som är intressanta visuellt. 

– Låtskrivarna till albumet är folk som jag träffat och klickat med. Det blev en salig blandning av sköna människor. Jag gillar den, att röra mig i det landet. Men till nästa blir det mer personligt. Jag vet inte hur det tar sig vid, men jag vill att det ska spegla mig mer på ett emotionellt plan, säger hon

Hon besökte Uppsala senast i våras, något hon beskriver som den mest kaosartade spelningen hittills.

– Det var roligt, men vår dator dog och det blev kaos. Jag hörde att de har sittplatser den här gången, det skrämmer mig lite grann. Jag hoppas på att se mina hardcorefans, det finns några jag känner till i Uppsala. Jag blir lugn och trygg av dem, nu när det är i slutet på turnén och energin börjar ta slut är det skönt.