Turid

Mycket av sjuttiotalsproggen kan såhär i efterhand låta som en Hasse och Tage-sketch tillsammans med Gösta Ekmans ljusa-skämtröst, framförd på ostämda gitarrer och bonkande trummor. Det var en viktig svensk historisk rörelse för att staka ut sin egna arena i kulturpolitiken – men rent musikaliskt är mycket sprunget ur ett sammanhang av entusiasm och ambition, med mindre tanke på kvalité. Turid var en av de artister och band som tog det ett steg längre, som kunde sammanföra det politiska med ett musikintresse. Uppväxt i ett musikaliskt hem med jazzföräldrar, var Turid på andra sätt olik den övriga proggressiva rörelsen – hon var blyg, egensinnig, aldrig exhibionistisk. Hennes texter var oftast inte heller så rakt politiska som många andras. Här fanns istället det sångpoetiska – att i en låt väva in betraktelser, skönhet, kärlek med underliggande konflikter. Idag har hon slutat skriva musik och skriver just dikter.

 Hennes debutskiva som hade kommit två år innan var också den en mysig samling folkvisor, de flesta på engelska. Men på Bilder slingrar, svävar och skorrar sig rösten kring ord och presenterar henne på riktigt. Under en sådan tvärpolitisk tid i Sverige är nog ändå Turid det mest politiska som kom fram – att genom pianotoner och introverta texter med en fullkomligt trollbindande röst sjunga om naturen, ömhet och låta lyssnaren hitta de subtila kampbudskapen i en musikrörelse hon ändå öppet bekände sig tillhöra, men ändå inte passade in i. ”Radion tjatar sig glödhet om svält, om krig och död, som förr inte angick dig, när ingen ville va med dig” sjunger hon och, om man vågar fritt tolka poesi, är det en gliring till just den stämningen.

När Turid spelade på en välgörenhetsgala mot militärjuntan i Grekland i början av sjuttiotalet valde hon att sjunga kärlekssånger istället för raka plakatlåtar. Musikrörelsen blev arg – några år senare valde hon att spela in skivor på en kommersiell etikett och blir stämplad som ”svikare”. Det tog till slut knäcken på henne, sedan åttiotalet har hon inte släppt någon ny musik. Bilder blev föregångaren och mallen för hur en svensk sing/songwriter-skiva skulle låta. Att sjunga om medmänsklighet i svåra tider tycker jag är det bästa man kan göra.