Musikvideon i politiskt syfte

I en tid där ingen längre vet vad det bortplockade m:et i MTV stod för verkar musikvideor fortfarande vara relevanta. Speciellt när de används för att lyfta fram politiska frågor.

I den franska videoregissören Romain Gavras, nya video till M.I.A:s låt Born Free rusar beväpnade amerikanska soldater in i ett bostadshus och griper en rödhårig pojke. Han förs ut till en buss, full av rödhåriga män. Bussen kör ut i en öken där de rödhåriga tvingas springa gatlopp över ett minfält. De som överlever misshandlas med batonger.

Videon tog bort från Youtube strax efter att den lades ut.

Folk vet inte riktigt hur de ska reagera. Brutalt våld mot rödhåriga? Debatten på många bloggar har reducerats till att dra paralleller till ett avsnitt av ”South Park” där ”gingerkids” försöker ta över världen.
Detta ungefär en månad efter att organisationen WikiLeaks, ett nätverk som publicerar hemliga dokument, publicerat en video på amerikanska soldater som öppnar eld från en helikopter mot civila irakier i Bagdad. När en soldat i plutonen intervjuades av Aftonbladet berättade han att de fick lära sig att ”inte se irakierna som människor. Vi tränades att skjuta först och ställa frågor senare”.

En intressant aspekt av Romain Gavras arbete är att det pratas betydligt längre om både videon och låten än vad som är vanligt när det gäller artister av idag. Det sägs att musikindustrin är i kris, och att den bästa popmusiken alltid har skapats med betoning på samtida politiska frågor. Man behövde helt enkelt bara gå tillbaka till rötterna.

Gavras är medlem i ett film- och konstnärskollektiv kallat Kourtrajmé – ”kort” på franska – som gör socialt medvetna dokumentärer och musikvideor. ”Vi startade Kourtrajmé för den nya tekniken tillät oss att göra filmer utan pengar, allt vi behövde var en kamera och motiverade vänner”, sa Gavras till Andy Warhols tidning Interview för ett par år sedan. Då var det en annan kontroversiell film som var i fokus. I den franska dj-duon Justice video ”Stress” drar ett ungdomsgäng runt på gator och misshandlar och vandaliserar. Filmen kallades rasistisk och Clockwork Orange-våldsglorifierande. Detta efter kravallerna och bränderna i franska förorter – områden där missnöjet rann över.

Hur man än tolkar den suggestiva musikvideon till M.I.A:s sampling av Suicides protopunk-klassiker Ghost Rider är själva syftet med videon polysemisk. Man kan applicera den på sin egen, lokala samtid. Oavsett om man relaterar den till Arizonas nya lag som gör det enklare att åtala och deportera illegala invandrare, M.I.A:s pappa som var politisk aktivist i de tamilska tigrarna eller de omänskliga förhållandena på Guantánamobasen. Eller till polisens dygnet-runt bevakning i Rosengård och Beatrice Asks löfte om hårdare straff för kriminella.

Hårt mot hårt. Trots pyrande varningar i form av en video som avslutas med exploderande minor där likdelar flyger åt alla håll.

Text publicerad på Göteborgs-Posten Kultur 30/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *