Några ord om filmvåren 2010

 

På fredag har filmen Daybreakers premiär. Människorasen kämpar för överlevnad i ett futuristiskt 2019 som har tagits över av svältfödda vampyrer. I framtiden har man tydligen ännu inte kommit på ett substitut för blod, som tv-serien True Blood bygger på. Vampyrtrenden växte sig inte övermäktig med Twilightfilmerna. Första filmkvartalet 2010 verkar mer inriktat på att hålla fast vid etablerade film och tv-trender än att skapa nya – för det är nu den gamla manusförfattarstrejken i USA gör sig påmind.  Daybreakers började nämligen spelas in redan 2007, och enligt en undersökning av The New York Times är 16 av 28 Hollywoodproduktioner som har premiär innan sommaren inspelade 2008 eller tidigare. När filmen Green Zone, där Matt Damon spelar en amerikansk soldat i Irak, spelades in gick krigsdebatten het kring Irakkriget och George Bush var amerikansk president. Den gamla kalkonen Rambo III – där muskelknutten åker till Afghanistan och krigar mot ryssar – känns betydligt hetare i biostolen våren 2010 (ironiskt nog drog sig dåvarande Sovjetunionen ur kriget tio dagar innan filmen hade premiär 1988, men det hade nog föga att göra med att filmen ändå blev totalsågad). Men det är inte bara äldre inspelningar vi har framför oss – självklart blir det en drös nyinspelningar också. De originella idéerna får vänta i Tinseltown. A-Team, actionhumorserien från 80-talet, blir långfilm med bland annat Liam Neeson i huvudrollen och både Robocop och Robin Hood gör comeback på bioduken. Tillsammans med vampyrdödaren Buffy. Det nya decenniet börjar med återvinning.

2 svar på “Några ord om filmvåren 2010”

  1. Klart jag är en spanare!

    Jo – visserligen en nyinspelning (sort of) – men båda verkar jättebra, och är ju gjorda av stora, bra regissörer. Det känns lite skillnad. När Tim och Wes släpper filmer deltar de inte i utbudet. Särklass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *